Mit érnek az Ukrajnából menekültek képesítései az európai országokban?

Az Európai Képzési Alapítvány (European Training Foundation - ETF), reagálva a kialakult háborús helyzetre és az Ukrajnából menekült emberekre, egy könnyen és praktikusan használható információbázist hozott létre.

A weboldal célja, hogy az ukrán képzési rendszerről és képesítésekről információt szolgáltasson az európai országok munkaadóinak, hatóságainak, képzési intézményeinek, ugyanakkor az Ukrajnából érkezettek számára információforrás legyen az európai sajátosságokról képzési és munkaerő-piaci vonatkozásban.

Az Európai Bizottság felkérte az ETF-et, hogy hozzon létre egy erőforrás-központot a menekült emberek elismerésének, oktatásának és munkájának támogatására. A tagállamok a forrásközpontot felhasználhatják, és a nemzeti weboldalakra mutató hivatkozásokkal hozzájárulhatnak a gyorsabb és hitelesebb eligazodás érdekében. A weboldal (https://www.etf.europa.eu/en/education-and-work-information-ukrainians-and-eu-countries) angol és ukrán nyelven érhető el.

Az Ukrajnából érkezők információt találnak arra vonatkozóan, hogyan tudják folytatni a tanulmányaikat az Európai Unióban. Itt az egyes tagállamok teszik közzé az általános köznevelésről, a szakképzésről, a nyelvoktatásról, felzárkóztató képzésekről és felsőoktatásról szóló információkat. Egy másik részben a munkakeresőknek nyújtanak tájékoztatást egyrészt az EURES rendszerén keresztül, másrészt az egyes országokban kialakult munkakeresési szisztémák bemutatásával. A leendő munkavállalóknak személyi képesség-profil összeállítását segítő oldalakat, teszteket ajánlanak. Végül egy olyan rész is elérhető, ahol a már megszerzett képesítések elismeréséről lehet tájékozódni, össze lehet hasonlítani egyes országok képesítéseivel. Ehhez nagy segítséget nyújt az európai képesítési keretrendszer, mint fordítóeszköz. Az egyes országokról szóló információk folyamatosan kerülnek fel a honlapra, a képzési és munkaerő-piaci kapcsolódási pontok feltárása folyamatban van.

A weboldalon az európai hivatalok, munkaadók, képzőintézmények részére szintén sok információ található az Ukrajnában zajló oktatásról, képesítésekről és bizonyítványokról. Itt megismerhetők az ukrán adatbázisban rögzített képesítések, valamint az egyéni hitelesítő adatokhoz és akkreditált szolgáltatókhoz információt kapnak az európai munkaadók. Az ukrán nemzeti képesítési keretrendszer és az európai képesítési keretrendszer kapcsolatáról röviden olvashatunk, azonban egy részletesebb összehasonlító tanulmány is készül a témában. Háttérinformációhoz juthatnak az érdeklődők az ukrán munkaerő-piacot bemutató tanulmányokból és infografikából.

Az állandóan változó helyzetben az Ukrajnából érkezők számára fontos eligazodási pontot jelenthet, ha majd közel minden országból lesz hozzáférhető információ, ugyanakkor Európa is egyre jobban megismeri az ukrán képesítési rendszert, egyre tisztábban látja a képesítések értékét, amely a munkaerő-piacon hasznosítható, egyre hitelesebb információk állnak rendelkezésre az ukrán képesítések minőségbiztosításáról. A weboldalt tehát érdemes gyakran felkeresni azoknak, akik érintettek az ügyben.

2022. 04. 05-án jelent meg az Európai Bizottság ajánlása az orosz invázió elől menekült ukrán emberek képesítéseinek elismeréséről, segítve ezzel is az átláthatóságot, a mobilitást és az intergrációt.

Részletek:

https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=C(2022)2319&lang=en

Vissza