A képesítések minőségbiztosítása a megbízhatóság alapja

Az Európai Képesítési Keretrendszer (EKKR) Nemzeti Koordinációs Pontjának (NKP) munkatársai az egyes oktatási ágazatokra (köznevelés, szakképzés, felnőttképzés, felsőoktatás) vonatkozóan szakértőkkel közös gondolkodási folyamatban áttekintették a képesítések minőségbiztosításának helyzetét Magyarországon.

Az Európai Képesítési Keretrendszer (EKKR) Nemzeti Koordinációs Pontjának (NKP) munkatársai az egyes oktatási ágazatokra (köznevelés, szakképzés, felnőttképzés, felsőoktatás) vonatkozóan szakértőkkel közös gondolkodási folyamatban áttekintették a képesítések minőségbiztosításának helyzetét Magyarországon. Az áttekintés célja egy pillanatkép rögzítése volt, mivel hasonló, a képesítések szintjére fókuszáló elemzés korábban még nem készült. Így ez a dokumentum hasznos lehet az egyes képesítésekhez vezető képzéseket folytató képzők és az őket támogató, illetve értékelő szervezetek, intézmények, valamint a képesítésekre szabályozásokat kidolgozó ágazatirányítók számára.

Az elkészült összefoglaló dokumentum követi az Európai Tanács EKKR-ajánlásához csatolt IV. fejezet minőségbiztosítási szempontjait, így egységes szempontokat rögzítő elemzés jött létre az egyes oktatási alágazatok szintjén. A szempontsor segítséget nyújt a képesítések folyamatos karbantartásához, fejlesztéséhez szükséges minőségbiztosítás kiépítésében. A képesítések minőségbiztosításának működtetése segíti a képesítésekért felelősöket, hogy megalapozottan figyelemmel kísérjék, értékeljék és fejlesszék a képesítéseket annak érdekében, és ennek eredményeképp hatékonyan reflektáljanak a társadalom, a gazdaság és az egyének folyamatosan változó igényeire.

2020-ban számos, a képesítésekhez kapcsolódó szabályozó dokumentum megújult, így fontos figyelembe venni, hogy a tanulmány, amely a képesítések részletes minőségbiztosítási áttekintésének eredményeit, tapasztalatait foglalja össze, a 2020. decemberi helyzetet rögzíti.

LINK

Vissza